Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A függőség fogalma - Mikor beszélhetünk függőségről?

A függőség fogalma - Mikor beszélhetünk függőségről?

Hozzászokás, ragaszkodás, szükséglet, idegen eredetű kifejezéssel élve addikció, dependencia...

Nem véletlen, hogy ilyen sokféleképpen ki tudjuk magunkat fejezni a témában, hiszen számos embertársunkat érinti ez a probléma. A függőség fogalma tehát rengeteg mindenkit foglalkoztat, vagy azért, mert maga is valamilyen függőségben szenved, vagy esetleg azért, mert szeretne segíteni rokonán, barátján, ismerősén.

Cikkünkben tüzetesen megvizsgáljuk, hogy a függőség fogalma pontosan mit takar, mik válthatják ki magát az állapotot, hogyan küzdhetünk ellene.

A számos függőséget okozó tevékenységek közül kicsit bővebben is kitérünk a nikotin függőségre.

Lássuk hát, mit érdemes tudni a témában!

A függőség fogalma

Természetesen nem csak negatív jelentése van a függőség szónak, annak ellenére, hogy főképp ilyen helyzetben használják. Pozitív példának lehet említeni a függőséget egy csecsemő kapcsán, aki számára a túlélést teszi lehetővé. Szülei/gondozói nélkül, a hozzájuk való ragaszkodás nélkül nem tudna életben maradni/fejlődni/egészséges felnőtté válni.

Ha negatív kontextusban vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a szenvedélybetegséget kiváltó tevékenységek végzése során a beteg képes a saját életét is alárendelni az adott cselekvésnek. Ezek a tevékenységek kötődhetnek bizonyos legális, akár illegális szerekhez is (nikotin, alkohol, drog), de akár egy hétköznapi cselekvéshez is, mint a vásárlás, a takarítás, a munka...

Olyan kényszeres viselkedési mintákat okoz, melynek abbahagyása vagy irányítása lehetetlen a beteg számára.

A függőség tünetei és kezelése

A függőségnek velejárója, hogy nagyon nehéz abbahagyni azt a tevékenységet, mely kiváltja. Ha ezzel mégis megpróbálkozunk, akkor szinte minden esetben tapasztalhatunk megvonási tüneteket. Ezek a tünetek lehetnek fizikai vagy pszichés panaszok.

Ha fizikai tünetekkel rendelkezik a függőségben szenvedő, leszokni igyekvő egyén; például fejfájás, szorongás, izomfájdalom, alvászavar, gyomor-bél rendszeri tünetek, a tünetek enyhítése érdekében gyógyszeres kezelésben szokták részesíteni.

A megfelelő gyógyszerek enyhítik a tüneteket és segíthetnek megakadályozni a korai visszaesést. A fizikai tünetek csillapítása azonban sajnos ritkán hoz teljes gyógyulást, ugyanis minden fizikai tünet mögött meghúzódik egy lelki szál is.

A pszichés tünetek jellemzésére legjobban a - nem szűnő, erős vágy érzése - kifejezés illik, melyet semmiképp sem szabad lebecsülni. Például az erős nyugtatóktól vagy altatóktól függő egyének számára ez a lelki vágy iszonyatosan erős, mondhatni kibírhatatlan is lehet. Szélsőséges esetben az elvonási tünetek kezelésére erősen ajánlott szakember bevonása, sőt, erős tünetek előfordulásakor a kórházi kezelés se megvetendő, ahol talán a legjobb módszert képesek nyújtani a visszaeséses esetekre.


Nikotinfüggőség

nikotin függőség

Az alkohol mellett a nikotinfüggőség az egyik legádázabb ellensége az emberiségnek. A nikotinra nagyon könnyű rászokni és annál nehezebb a fogyasztását abbahagyni.
A cigarettázás következménye, szövődményei okozta halálesetek mind közül a leggyakoribbak a világon. 

Ha a nikotint folyamatosan „fogyasztó” szervezet nem jut elegendő nikotinhoz, az elvonási tünetek esetében is könnyen előjönnek. Például fejfájás, megnövekedett éhségérzet, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs nehézségek formájában.

De miért válnak annyian a nikotin függőivé? Több vizsgálat is kimutatta már, hogy a dohányosok gyakran küzdenek a depresszió, vagy szorongás valamilyen formájával. A dohányzó kamaszok például nem ritkán mutatnak kockázatkereső magatartást, vagy rendelkeznek problémás, konfliktusos családi háttérrel. A nikotin szorongáscsökkentő hatása esetükben jól érzékelhető. Az azonnali pozitív hatás pedig (a számos negatív ám lassan jelentkező tünet ellenére) megerősíti a dohányzást, így az egyéni tulajdonságoktól függően akár napokon belül kialakulhat a nikotinfüggőség. 

A dohányzás alternatívái - ártalomcsökkentés

A dohányzásról való leszokás igen hosszadalmas, időigényes, nagy fokú elszántságot és kitartást igénylő feladat. A dohányosok jelentős része élete bizonyos szakaszaiban megpróbálkozik a leszokással, ám csak elenyésző százalékuk tudja végigvinni célkitűzését. 

Rengeteg módszer létezik a nikotinfüggőség leküzdésére. Természetesen az a legegyszerűbb, ha bele se kezdünk a dohányzásba, ha azonban már ezt a „hibát” elkövettük, érdemes kipróbálni a dohányzás alternatív változatait, melyek kevésbé károsak, de érzetre ugyanazt a hatást keltik, mint a cigarettázás.

Ilyen alternatív cigaretta helyettesítők például az e-cigaretták, a Heets termékek, vagy a teljesen dohánymentes, a dohánylevél helyett tealevelet hevítő (akár nikotinmentesen is elérhető) termékek, az úgynevezett hevítőrudak.

A hevítőrudak napjaink leginnovatívabb dohányzást helyettesítő alternatívái. Használatuk során nem történik égés, így nincs füst, nincs passzív dohányzás. Sőt!  A termékek dohányt egyáltalán nem is tartalmaznak. Attól függően pedig, hogy ki hol tart a leszokás folyamatában, választhatók nikotinos és nikotinmentes termékváltozatokban is.

Az alternatív cigaretta helyettesítők számos lehetőséget rejtenek magukba, megkönnyíthetik a leszokást is, hiszen a dohányzás „szeánsza” megmarad, használatuk közben mégis kevesebb káros anyaggal találkozik a szervezeted.Összegzés

Reméljük hasznos volt a cikkünk, ha maradtak további kérdéseid, szívesen segítünk azok megválaszolásában, sőt, ha a dohányzás alternatív változatai kapcsán érdeklődsz, akkor honlapunkon webáruházunk termékeivel, széles kínálatával is megismerkedhetsz!

Az oldal tetejére