Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dohányzás és a köhögés avagy, COPD

Dohányzás és a köhögés avagy, COPD
A dohányosok sokszor észre sem veszik magukon, hogy mennyiszer köhögnek, köhécselnek. A köhögést azonban igenis nem szabad elbagatellizálni, ugyanis akár krónikus tüdőbetegséget is jelezhet, amit minél előbb ajánlatos kezeltetni. 

A dohányosok köhögnek. Na és? - gondolhatnánk. Olyan sokan köhögnek cigaretta nélkül is. Egyébként is, nem is biztos, hogy a dohány okozza, biztos csak a kevés mozgás, vagy az életkor velejárója a tünet. A köhögést azonban igenis komolyan kell venni. A rendszeres száraz, vagy nyákos köhögés, a légszomj, amely igen csekély testmozgást követően, vagy akár pihenés közben is jelentkezik, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagy másként a COPD jele lehet

 

Miért olyan veszélyes ez a betegség?

A COPD-re az esetek többségében csak akkor derül fény, mikor a tüdő fele már felmondta a szolgálatot. 
A betegség természetesen nem csak a dohányosokat érinti, hanem azokat is, akik tartósan szennyezett levegőt kénytelenek belélegezni, például a munkahelyükön. De a dohányzás igazoltan és nagymértékben fokozza a COPD kialakulásának kockázatát
A COPD ma világviszonylatban a negyedik leggyakoribb halálozási ok. 


Részletesebben a COPD-ről

A COPD, azaz a krónikus obstruktív légúti betegség az alsó légutak, azaz a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülését eredményezi. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz a tüdőben
 

A COPD-nek két csoportja ismert:

1.) idült hörgőgyulladás (krónikus bronchitis): a tünetek ez esetben a gyulladt nyálkahártya és a csillószőrök mozgásának megbénulásával alakulnak ki.

2.) tüdőtágulás (emphysema): gyulladás miatt a tüdő léghólyagocskái fokozatosan pusztulnak, összeolvadnak, ami következtében a légzőfelület csökken.

A COPD ma a világon az egyik leggyakoribb halálozási ok. A tünetek kialakulásában jelentős kockázatot jelent a dohányzás. A kezelés és a megelőzés első és legfontosabb lépése a dohánytermékek elhagyása. 

A COPD visszafordíthatatlan károkat okoz a tüdőben. A kezelése a további károk megelőzésére és a már kialakult tünetek mérséklésére terjed. 

Hogyan ismerhető fel a COPD? A betegség tünetei: 

  • gyakori köhögés;
  • fokozott nyáktermelés;
  • légszomj kisebb fizikai aktivitás esetén is;
  • gyakori légúti fertőzések;
  • szorító érzés a mellkasban.

Mit tehet a COPD megelőzésében? 

 

COPD köhögés dohányzás

 

Szokjon le a dohányzásról!

Az első és egyben legfontosabb lépés a komoly elhatározás. 
Ezt követően attól függően, hogy mennyire intenzív dohányos, különböző praktikák és segédeszközök bevetésével ma már jóval könnyebben eljuthat a célig, mint ahogyan az néhány tíz évvel ezelőtt lehetséges lett volna.
 

 

Eszközök a leszokáshoz

1.) Gyógyszerek 
Igen erős dohányosok esetében a leszokás olykor gyógyszeres támogatást igényelhet. A leszokást támogató gyógyszerek segítenek csökkenteni az elvonási tüneteket, valamint gátolják a nikotin kötődését az agyban, így a dohányos, dohányzás esetén sem érzi majd a nikotin hatását. 
A gyógyszeres megoldások hátulütője, hogy mint minden gyógyszer, ezek alkalamazása is mellékhatásokkal járhat, esetleg más, rendszeresen alkalmazott gyógyszerekkel együtt nem fogyaszthatók. 

2.) Hevítőrudak 
A hevítőrudak olyan dohányzást helyettesítő termékek, melyek dohány helyett különböző gyógynövényeket, a legtöbb esetben valamilyen tealevelet tartalmaznak. A hevítőrudak a dohányzás érzésének és hangulatának megtartásával támogathatják a leszokást. 
Az ártalomcsökkentéshez elérhetőek nikotinos termékek is, melyek dohányt egyáltalán nem, kizárólag nikotint (nikotin só formájában) tartalmaznak. 
Elérhetőek különböző aromákban, füstös ízekben is. Különlegességük továbbá, hogy mivel égetés helyett hevítéses technológiával működnek, így alkalmazásukkor nem keletkezik füst, nincs passzív "dohányzás".  (Már amennyire egy dohánymentes termék esetében beszélhetünk passzív dohányzásról.)

3.) Nikotinos tapaszok, tabletták
A nikotinos tabletták és tapaszok a nikotin fokozatos és mérsékelt adagolásával segítenek a nikotinmegvonás tüneteinek csökkentésében. Mivel alapvetően kevesebb nikotint tartalmaznak, mint a dohánytermékek így fokozatosan segíthetik a leszokást. 


 

Az oldal tetejére