Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Korlátozások alá eshet a gyógynövényi hevítőrudak forgalmazása

Korlátozások alá eshet a gyógynövényi hevítőrudak forgalmazása
A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a dohánymentes hevítőrudakkal kapcsolatban jogszabály-módosítást készít elő. A módosítás lényege, hogy a most törvényi szabályozás alól mentes, dohányzást imitáló hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékek definíciója is bekerüljön jogszabályba, ahol is nikotintartalomtól függetlenül valamennyi hevítőrúd értékesítését szabályozzák. A jogszabály-módosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy azután csak dohányboltokban forgalmazhatók a gyógynövényes hevítőrudak, attól függetlenül, hogy tartalmaznak-e nikotint vagy sem.

A jogszabály-módosítás oka, hogy az elmúlt 1-2 évben Magyarországon is egyre népszerűbb lett a hevítéses technológián alapuló növényi-, gyógynövényi termékek fogyasztása, mely termékek jelenleg nem részei a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszernek, azaz szinte bárhol jogszerűen értékesíthetők. A szabad értékesítésben látott veszély pedig, hogy ezáltal bárki, akár fiatalkorúak is szabadon hozzáférhetnek a termékekhez.

A jelenleg működő rendszer ellentmondása, hogy míg a dohánymentes, növényi-, gyógynövényi alapú hevítőrudak jövedéki kötelezettségeken és forgalmazási korlátozásokon kívül esnek, addig a használatukhoz szükséges hevítőkészülékek kizárólag dohányboltokból szerezhetők be. A tervezet módosításai ezt az ellentmondást is feloldják. A módosítást követően a hevítőrudak dohányboltokon kívüli, így online értékesítése is tiltottá válik. Valamint ugyanaz a reklámtilalom vonatkozik majd ezekre a termékekre is, mint a dohánytermékekre.

A jelenlegi forgalmazók 6 hónapos átmeneti időszak alatt rendezhetik készleteiket.

A javaslatcsomagot Magyarország sürgősségi eljárás keretében már benyújtotta az Európai Unió illetékes szakbizottsága felé. A szabályozás hatálybalépése azonnal megindulhat, amint a kérvény átjuk bürokrácia védvonalain.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a jogszabály még nem lépett érvénybe, valamint a törvény szerint, annak elfogadása után a termékek még további 6 hónapon keresztül szabadon és jogszerűen értékesíthetők online is.

Így cégünk, ameddig a törvények lehetővé teszik, továbbra is változatlan minőségben áll a vásárlók és a kiskereskedők rendelkezésére! Igyekszünk minden igényt továbbra is tökéletesen kielégíteni minőségi márkás, ellenőrzött forrásból érkező termékeinkkel!


Hivatalos forrás: 
https://sztfh.hu/gyogynovenyes-hevitorudak-szigorit-a-hatosag/

Az oldal tetejére