Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dohányzás káros hatásainak csökkentése

Dohányzás káros hatásainak csökkentése

Azok, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, de nagyon nehezen megy nekik, címünk láttán talán felkaphatják a fejüket.

Magadra ismersz? Biztosak vagyunk benne, hogy számtalan kérdésre szeretnél választ kapni, melyek a téma kapcsán merültek fel Benned…

Létezik ilyen, hogy csökkentsük a dohányzás káros hatásait? Talán mégse kell leszoknom a cigizésről? Vajon mit takar valójában, hogy a dohányzás káros hatásainak csökkentése, milyen mértékben csökkenthetném a veszélyeket? Ezekről a kérdésekről és még számtalan egyéb fontos tényről lesz szó a cikkünkben, ha felkeltettük az érdeklődésedet, tarts velünk!

Hogyan csökkentsük a káros hatásokat?


Természetesen a legjobb módja a dohányzás káros hatásainak csökkentésére a minimális szintre való törekvés, vagyis ha nem dohányzol többet (sajnos a cigaretta negatív hatásait könnyen lehet, hogy teljesen nem tudod kizárni, hiszen a passzív dohányzás révén akaratodon kívül is találkozhatsz dohánytermékkel.)

A megelőzés és a cigarettázás szinte teljes kizárása természetesen a legjobb módszer, de tudjuk, hogy nem mindenki áll készen rá, illetve vannak sokan, akik többször is próbálták letenni a cigarettát, de mindig visszacsábultak. Nem csoda, hiszen a nikotinnak igen erős függőséget okozó hatása van, nehéz tőle megszabadulni.

Mit lehet tenni tehát?

Három gyors tipp

dohányzás káros hatásainak csökkentése

Ne aggódj, nem ezekről a már valószínűleg sok helyett olvasott „elcsépelt” tanácsokról fog szólni a cikkünk, de azért nem árt tisztában lenni velük, hisz nem véletlenül hangoztatják őket annyi helyen, bizony van létjogosultságuk.

Kezdd tehát ezekkel a lépésekkel, így a dohányzás káros hatásainak csökkentése érdekében már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetsz.

Első tanács, hogy ébredés után ne gyújts rá! Vizsgálatok mutatták ki, hogy a tüdőrák kockázata nagyobb azoknál, akik ébredés után 30 perccel rágyújtanak.

Második tanács, hogy mindenképp pótold azokat a vitaminokat, melyeket a dohányzás elvon a szervezetedtől. Ilyen például a C- vitamin és az E-vitamin. Előbbi megtalálható például a citrusfélékben, a paprikában, utóbbi pedig a dióban, mogyoróban, brokkoliban, zöldborsóban.

A harmadik tanács, hogy edzés után ne cigarettázz! Ha mégis így teszel, sokkal gyorsabban terjednek szét a szervezetedben a méreganyagok, próbáld ezért edzés után hanyagolni a cigarettát!

Ártalomcsökkentés

Sokan azt hiszik, hogy a legártalmasabb alkotóeleme a dohányzásnak a nikotin. Természetesen ártalmas, de mégse ez okozza a legtöbb halálos kimenetelű megbetegedést. A legveszélyesebbek egészségünkre a füstben fellelhető égéstermékek. Ezek közül közel százról már bebizonyították kémiai vizsgálatok során, hogy jelentős egészségkárosító hatásuk van. Mindez azt jelenti, hogy ha ezeket az anyagokokat nem szívod be, például nem égetés, hanem hevítés révén cigarettázol, nagy mértékben ki lehet küszöbölni a dohányzás számos ártalmas hatását. Ezt hívjuk ártalomcsökkentésnek. Lényegében a kisebbik rossznak is nevezhetnénk, mellyel a leszokással küzdők problémáit sok tekintetben meg lehet könnyíteni.

Ennek elérése érdekében még egy szervezet is létrejött, a Dohányzás Visszaszorításának és az Ártalmak Csökkentésének Nemzetközi Szövetsége (SCOHRE). A szövetség célja, hogy a társadalmunk érdekeit szolgáló jelentős mozgalommá váljon, csökkentse a dohányzás okozta egészségkárosodás és a halálesetek számát.

Módszerek az ártalomcsökkentésre – a cigarettázás alternatívái

Elsőként Japánban, majd később az Egyesült Királyságban is nagyon elterjedtek az olyan speciális cigarettázási módok, melyek során a dohányt nem égetik, hanem hevítik, így égéstermék nélkül lehet szívni a cigarettákat. A speciális technológiát, amely ezt lehetővé teszi, heat-not-burn technológiának nevezik. 

Miután egyre többen használták ezeket a hevítésen alapuló termékeket, drasztikusan visszazuhant a régi cigaretták forgalma.

A hevített dohánytermékek elterjedése azon túl, hogy ezek a cigaretták kevesebb ártalmas hatással rendelkeznek, vagyis kevesebb eséllyel okoznak megbetegedéseket, egyben azt a pozitívumot is jelenti, hogy ezek az úgynevezett Heets termékek megfelelő alternatívát nyújtanak a hagyományos cigarettázás helyett. 

Ennél jobb megoldást már csak az olyan hevítőrudak használata jelenthet, melyek ugyanúgy működnek, mint a Heets termékek, de dohány helyett tea vagy gyógynövény alapúak.

Az égetés helyett ezek is hevítéssel működnek, így használatuk során a tea és a papír sem ég el, illetve mivel nincs bennük dohány, még nagyobb ártalomcsökkentő hatással rendelkeznek, mint a dohánytartalmú Heetsek. 

A dohánymentes hevítőrudak között különféle ízesítéseket is találhatsz, valamint nikotinos és nikotinmentes termékek közül is válogathatsz. 

És hogy honnan lehet beszerezni ezeket az ártalomcsökkentésben olyan hatékony cigaretta helyettesítőket? 

Webáruházunkban számos dohánymentes hevítőrúd áll rendelkezésedre, nézz szét nálunk és válaszd ki a számodra megfelelő alternatívát a cigarettázásra, tégy az egészségedért, csökkentsd a dohányzás ártalmait!A rendelhető hevítőrudak megtekintéséhez kattints ide >>

Kérdés esetén pedig bátran keresd ügyfélszolgálatunkat!

Az oldal tetejére